תפקיד המשחקים בהתפתחות הילד

תוכן עניינים

הילדים שלנו מתפתחים לאורך השנים ולכל גיל יש את המאפיינים הבולטים שלו. אפשר לראות את זה כבר מגיל לידה ועד גיל שנה בצורה מאוד ברורה. למעשה, תפקיד המשחקים בהתפתחות הילד משמעותי מאוד, שברגע שהילד נחשף אליהם הוא מגלה על עצמו דברים חדשים. בנוסף, שאנחנו משחקים עם הילדים שלנו, אנחנו יכולים להיכנס אל תוך דמות מסוימת, לקחת על עצמנו תפקידים ודרכם ללמד את הילדים שלנו מצבים וסיטואציות אותם ניתן להשליך על המציאות. שינויים שאנחנו עושים מפעם לפעם באותו משחק, יכולים להעביר לילדים שלנו חוויה אחרת לגמרי וזה גם היופי שבחווית המשחק. אפשר באמצעותו לתפוס את המציאות על פי הדמיון ולהלביש כל מיני מצבים על המציאות בה אנחנו חיים.

 

דינמיקה מאוזנת בין עולמות

לכל משחק יש תרומה התפתחותית אדירה, עבור הילדים שלנו בכל גיל, גם שבמשחק לא מעורבים תהליכי למידה. לא משנה אם הילד שלנו בחר לשחק במשחק קופסא, מכונית על שלט או לגו, הילד שלנו חווה הנאה. התפתחות תקינה של ילד, בכל גיל משלבת סוג של הפסקות בין תהליכי למידה. באמצעות משחק אנחנו בעצם יכולים לעזור לילדים שלנו לפתור כל מיני סוגיות, בעיות וקונפליקטים מורכבים או מורכבים פחות. ברגע שהילד שלנו נהנה, הוא יכול דרך המשחק ללמוד המון.

 

תפקיד המשחקים בהתפתחות הילד ופיתוח הדמיון במהלך משחקים

בין גיל 3 לגיל 6, הילדים חווים את הדמיון בעוצמות בלתי רגילות. כלומר, הדמיון שלהם הדמיון עשיר, מפותח והוא מתפתח עוד יותר תוך כדי משחק. ברגע שהילד שלנו מפעיל את הדמיון שלו, הוא יכול להגשים חלומות שיש לו בראש, הוא מפיג את תחושת הבדידות והוא גם יכול לפרוק מצבים רגשיים ולהתגבר על לחצים ופחדים שהוא חווה. למשל, יש מקרים בהם הילדים שלנו חווים כל מיני מצבים שאינם נעימים להם כמו העלבה של חבר, פחד ממשהו חיצוני כמו כלב או כניסה למעלית ועוד. ברגע שהופכים את החוויה הזו למשעשעת ומכניסים אותו לתוך משחר, הוא הופך להיות שולט ולא נשלט. ככה הוא בעצם מבטל את הגבולות שמבוגרים מטילים עליו והוא יכול להביא לידי ביטוי את הרגשות והתסכולים. דרך המשחק, הילד מאזן את הרגשות האלה והוא לומד איך להתמודד גם עם רגשות שהם שליליים.

 

 

המשחק כחלק מתהליכי התפתחות של ילדים

כאשר תינוק נולד ומגיע לעולם, תחומי המשחק משתייכים בעיקר להוריו ולאחיו. ככל שהילד גדל, העולם הזה מתפתח והמשחק גם הופך להיות חלק מהדמיון שלו, למשל הוא ממציא דמויות. משחקים מעצימים ומחזקים את הילדים שלנו גם בהיבט הפיזי וגם בהיבט הרגשי. המשחק עוזר לפתח את הדימוי ואת הביטחון העצמי של הילדים. דרך המשחק ילדים מביעים את עצמם באמצעות קשת של רגשות, טובים, מורכבים ועמוקים.

 

יש המון סוגים של משחקים אשר תורמים לתהליכי ההתפתחות של הילדים שלנו כמו משחקים פונקציונליים אקטיביים, משחקי חיקוי, משחקי בנייה קונסטרוקטיביים, משחקי תפקידים ומשחקים דרמטיים, משחקי כללים ועוד.

 

טיפים הקשורים למשחקים עם הילדים שלנו

  • שחקו עם הילדים שלכם בגובה העיניים, דברו איתם בשפה שלהם
  • שיש בעיה או מורכבות מסוימת, הפכו את זה להצגה ולמדו דרכה את המסר שאתם רוצים להעביר לילד שלכם
  • גוונו ככל הניתן במשחקים עם הילדים שלכם
  • שלבו משחקי רגשות כמו דומינו רגשות או פאזל רגשות
  • סמכו על הילדים שלכם בתהליכי למידה
  • קחו אותם לחוגים בהם משלבים מגוון של משחקים
  • התאימו את המשחקים לגיל ההתפתחות של הילד ולתהליכים רגשיים בהם הוא נמצא
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
הנקראים ביותר

פרסום כתבה באתר

דילוג לתוכן