מדוע למידה מבוססת משחק יעילה כל כך?

תוכן עניינים

רובנו בטוחים כי משחק הוא דרך להעביר את הזמן בשעשוע ובכיף. שאנחנו מתבגרים והופכים להיות הורים אנחנו מבינים כי דרך המשחק ניתן גם ללמוד המון דברים. בשורות הבאות נציג בפניכם מדוע למידה מבוססת משחק כל כך יעילה, איך עושים את זה נכון ואף נציג בפניכם מגוון של רעיונות למשחקים שדרכם אפשר ללמוד באופן האופטימלי.

 

למידה מתרחשת רק כאשר התלמיד רוצה ללמוד

אי אפשר ללמוד בלי לרצות את זה. כלומר, תהליכי למידה מתרחשים בצורה אופטימלית, רק כאשר התלמיד מעוניין בזה ולכן אצל פעוטות, ילדים ובני נוער חשוב ליצור עניין וככה להפוך אותם לשותפים בתהליך הלמידה ולהשיג את המטרות שלנו. משחוק בלמידה מהווה גישה בפני עצמה המכונה גם (Gamification). למעשה, במשחוק אנו עושים שימוש בכל מיני כלים, מיומנויות ואלמנטים מעולם המשחק במטרה לקדם מטרות שאינן קשורות לתחום המשחק. למשל, במציאות מדומה אנחנו מערבים את התלמיד ומעודדים אותו דרך המשחק וכך מייצרים חוויות לימוד אפקטיבית וטובה יותר.

איך ניתן לשלב משחק תוך כדי למידה?

בכדי להעלות מוטיבציה ולאפשר לילדים להתקדם בתהליכי הלמידה יש גם מה שנקרא פעילות משחקית. קיימות שלוש צורות עיקריות בהם האדם יכול ללמוד: משחק, עבודה ולמידה. מדוע המשחק הכי מיוחד ואפקטיבי? משום שהוא מחבר בין שלושת הצורות הללו ומכין את התלמידה לשתי הצורות האחרות. כמעט בכל משחק יש מגוון רחב של אפשרויות המעודדות חינוך, למידה והשכלה. דרך המשחק הילדים מקבלים כלים וידע על העולם שלנו, הם מבינים כל מיני סוגים של תופעות שנמצאות באופן טבעי או מלאכותי מסביבם ואפילו לומדים על קשרים ותהליכים חברתיים. היתרונות של לימוד חווייתי דרך משחק הוא בהיותו תופס את תשומת ליבם ומחדש את היצירתיות והדמיון.

 

איך משלבים משחקים ללמידה במסגרות חינוכיות וגם בבית?

אצל ילדים קטנים בגילאי 0-5 זה מאוד קל. יש המון סוגים של משחקים בגן ובבית כמו משחק הזיכרון המפתח מיומנויות רבות, סוגים שונים של לגו דרכם ניתן ללמוד על צבעים, מצבים מחיי היום יום ואפילו דרך אותם משחקים אפשר להעביר לילדים ערכים שחשובים לנו. פשוט צריך להפעיל את הדמיון ואת היצירתיות. גם דרך משחקים כמו לוטו או פאזלים ניתן ללמוד לא מעט דברים. במקצוע המדעים למשל, מאוד חשוב לשלב בכתות משחקים משום שמדובר בתחום מורכב שלא כל ילד יכול להתחבר אליו בכזו קלות. הילדים נמשכים למשחקים בשל האתגרים והמכשולים שמוצבים בפניהם, הם באמת מאמינים שהם יכולים להתגבר על הקושי וכך גם ללמוד את מה שעומד מאחורי המשחק.

 

דגשים חשובים בשילוב משחקים בתהליכי למידה

  • כל משחק אמור לעזור לנו לפתור סיטואציה לימודית, לחזק את הידע ולשפר את הקיים.
  • כל משחק שאנו בוחרים אמור להעלות את המוטיבציה ללמידה אצל הילדים.
  • רק אחרי שקובעים מטרה ניתן לבחור את המשחק שמתאים לאותה מטרה.
  • כל משחק חייב להיות מבוסס על ערך היצירתיות החופשית ולעודד פעילות עצמאית של התלמידים.
  • המשחקים שאנו בוחרים צריכים לעודד רגשות חיוביים, להיות נגישים עבורם ולמשוך את תשומת הלב שלהם.
  • אצל ילדים גדולים יותר, כדאי שלפחות חלק מהמשחקים, ישלבו אפקט תחרותי בין תלמידים כדי לחזק את הבקרה העצמית וליצור אקטיביות. ניצחון מעודד פעילות המשכית. במקביל, חשוב להעביר לילדים את המסר שלאו דווקא אלו שמנצחים, הם החזקים. לפעעמים הילדים שלא בולטים בכתה, הם אלה שיקבלו את החיזוקים היותר משמעותיים.
  • יש להתאים את המשחקים לגילאים של הילדים ולשים דגש על קצב הלמידה שלהם.
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
הנקראים ביותר

פרסום כתבה באתר

דילוג לתוכן