הפרעה נפשית – תסמינים לגילוי
הנפש שלנו היא דבר עדין, מורכב ורגיש מאוד. אנשים רבים נוטים לבלבל בין הפרעה נפשית לבין הפרעת אישיות. בעוד הפרעה באישיות היא בעצם סוג ספציפי של התנהגות והתנהלות אשר מופיעים כבר בגיל ההתבגרות ואפילו לפני כן, הפרעות נפשיות הן מצב המאופיין בסימנים ברורים שלא תמיד היו קיימים באישיותו של אדם ספציפי. דוגמא להפרעות נפשיות הן מחלות כמו דיכאון, חרדה וסכיזופרניה.
מה מאפיין הפרעה נפשית או מחלה נפשית?
הרבה פעמים, הפרעה מלווה בהתקף אשר מופיע ונעלם. למרות שיש הבדל ניכר בין השניים (הפרעה נפשית והפרעת אישיות), יש מקרים בהם קיימת חפיפה מלאה ביניהם. כלומר, אדם הסובל מהפרעה באישיות, יכול לפתח מחלת דיכאון או חרדה, מחלת נפש בגיל מבוגר. הבדל נוסף שחשוב לשים אליו לב קשור לקווי האישיות של האדם בו אנו עוסקים.
איך מזהים הפרעה נפשית?
הפרעה נפשית יכולה להיות מצד כרוני תמידי, זמני או אפילו חד פעמי ולהופיע בכל מיני רמות חומרה. ניתן לזהות אותה בכל מיני דרכים. הנה כמה מהתסמינים אשר אמורים לעורר חשד:
- שינויים קיצוניים במצב הרוח – משמחה לדיכאון ולהיפך
- דפוסי התנהגות בלתי גמישים – דרמטיות יתר, חשדנות, אימפולסיביות קיצונית, היעדר אמפתיה ועוד.
- בעיות בתפקוד המיני
- אובדן קשר עם המציאות
- הפרעות אכילה
- חרדה
- הימור פתולוגי
- התמכרות
- ועוד…
כמובן שלא כל הסימנים הללו מעידים על הפרעה בנפש בהכרח מה שמצריך אבחון אצל גורם פסיכולוגי או פסיכיאטרי מומחה.
מה יכול להוביל להפרעה נפשית?
יש שני גורמים עיקריים שיכולים להוביל להתפתחות של הפרעה נפשית. האחד הוא גורם פיזיולוגי כולמר שינויים במבנה של המוח או שינויים כימיים במוח לצד גנטיקה. השני קשור לגורמים סביבתיים כמו טראומה שאדם עבר והשפיעה בצורה ניכרת על חייו, מצב סוציו אקונומי או תפקוד משפחתי לקוי.