קטינים בהליך פלילי

תוכן עניינים

אף הורה לא רוצה למצוא את עצמו בסיטואציה שבה הילד שלו מואשם בביצוע עבירה פלילית. מדובר בסיטואציה מורכבת ולא פשוטה כלל וכלל לא משנה איך מסתכלים על זה. יחד אם זאת, חשוב לזכור כי בשנים האחרונות, התקשורת מוצפת בחדשות על מקרים בהם קטינים בהליך פלילי, ילדים ובני נוער שמעורבים בהתנהגויות אלימות בבתי ספר, ואפילו במקרי אונס, מקרים הקשורים לסמים, אלכוהול ועוד. יחד עם זאת, פשעי נוער אינם תופעה חדשה והנתונים מראים שמקרי הפשיעה בקרב בני נוער עלו ב-47% משנת 2010.

ילדים בין הגילאים שבע עד 13

נתונים אלו מדגישים את הצורך בהתמודדות עם בני נוער שביצעו עבירות פליליות. חשוב לוודא שהם מבינים את חומרת פעולותיהם ובו בזמן לתת להם הזדמנות להיות מיוצגים על ידי עורך דין פלילי, שידאג לזכויותיהם.

כמו כן, חשוב לא להקל ראש בעבירה חמורה, ולא להתייחס אליה כאל טעות של הילד שתתוקן עם הזמן. מאמר זה בוחן את מערכת המשפט לנוער בישראל, כדי להבין איך להגיע לעמדה מאוזנת.

לא ניתן להאשים ילד מתחת לגיל שבע בפשע, לא משנה כמה חמור הפשע שבוצע. חסינות זו קיימת מכיוון שהחוק מניח שאין לילד את היכולת הנפשית להבין את התוצאה של פעולתו. לפיכך, ללא יכולת נפשית או כוונה לבצע את המעשה, ביצוע הפעולה בלבד אינו מספיק על מנת שיוגדר כפשע.

גם ילדים בין הגילאים שבע עד 13 אינם יכולים להיות מואשמים בביצוע עבירות פליליות, אבל אם ניתן להוכיח שלילד הייתה את הבשלות הנפשית להבין את ההשלכות של פעולותיו, ניתן להעמידו לדין על ביצוע הפשע בהתאם לחוק השיפוט לנוער.

החוק המיוחד לקטינים בהליך פלילי

קטינים שביצעו פשעים נשפטים על פי חוק צדק לנוער, שנחקק למטרות טיפול והגנה על ילדים ובני נוער. החוק קובע שהעונש המקסימלי לקטינים בהליכים פליליים יהיה שלוש שנים בבית כלא. במקרים של פשיעה פלילית חמורה, בני נוער נשפטים כעבריינים ומקבלים את העונש המרבי.

הממשלה מתייחסת בחומרה לעלייה בפשיעה בקרב בני נוער וחוקקה חוקים שתואמים את חומרת העבירות המבוצעות, וחומרת הענישה של קטינים בהליכים פליליים תלויה בקטגוריית העבירה אותה ביצעו.

עבירות קטנות וחמורות

ילדים מעל גיל 13 שביצעו עבירות פליליות, נשפטים כמבוגרים לפי החוק. בין הגילאים 16-18, קטינים שמבצעים עבירות קטנות או חמורות נשפטים בפני ועדת צדק לנוער, ולאחר בירור המקרה, נציגי הוועדה יכולים להחליט על כל אחד מההליכים הבאים לשפיטת קטינים בהליכים פליליים:

  • שליחת הקטין לביתו עם אזהרה וייעוץ מקצועי למתבגר ולהורים.
  • הזמנת המתבגר לפגישת ייעוץ קבוצתית.
  • צו לביצוע שירותים קהילתיים שהמתבגר יבצע.
  • חיוב ההורים בתשלום קנס.
  • שחרור המתבגר על תנאי בהשגחת מוסד לנוער בסיכון.

עבירות מתועבות

במקרה של ביצוע עבירה מתועבת, המתבגר עובר הערכה ראשונית על ידי אנשי מקצוע כדי להבין את היכולת הנפשית שלו. האבחון מתבצע על ידי פסיכולוגים מוכשרים למטרות אלו. לאחר האבחון, הפסיכולוג מגיש את חוות דעתו וקובע אם המתבגר ביצע את הפשע בהכרה מלאה.

במקרה זה, המתבגר יועמד לדין בבית המשפט לנוער, וייוצג על ידי עורך דין פלילי שידאג למיצוי זכויותיו והקלה אפשרית בעונש שייקבע על ידי בית המשפט.

איך בוחרים עורך דין לייצוג קטין?

שאתם נמצאים מול סיטואציה בה עליכם לבחור עורך דין שייצג את הבן שלכם במהלך התהליך, זה חייב להיות מישהו שאתם סומכים עליו במאת האחוזים משום שזו בחירה שתשפיע על כל התהליך ואפילו לעתים על התוצאה הסופית שלו. לכן, בחרו עורך דין שזו ההתמחות שלו, עדיף עם המלצות מעולות.

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
הנקראים ביותר

פרסום כתבה באתר

דילוג לתוכן