בגיל ההתבגרות, בני הנוער עוברים המון סוגים של שינויים ביניהם שינויים רגשיים, שינויים הורמונליים, פיזיים וקוגנטיביים. אצל אנשים באופן כללי ואצל בני נוער בפרט, זו תקופה שמשלבת המון שינויים מורכבים ויכולה להקשות בעיקר בתהליך של בניית הזהות והעצמאות של הנער או הנער אל מול ההורים ואל מול הסביבה שלהם. תקופה זו היא קריטית ונדרשת עירנות מאוד גדולה של ההורים, ולעיתים גם טיפול פסיכולוגי.
מדובר בתקופה שמלווה בני נוער רבים בסוג של סערת רגשות מאוד קיצונית. יש מן דיסוננס כזה איתו מתמודדים נערים ונערות בגיל ההתבגרות, שכן מצד אחד הם אמורים לקבל על עצמם אחריות לבצע כל מיני דברים בעצמם אבל מצד שני הם נמצאים בתוך מסגרת בה אומרים להם כל הזמן מה עליהם לעשות, מה נכון ומה לא נכון. אלו הן בדיוק השנים שבהן מתגבשת הזהות של הילדים. מדובר בזהות אישית, זהות פנימית, זהות מינית והכל ביחד יכול ממש ל“שגע“ חלק מהילדים. אלו הסיבות שלרוב מובילות הורים רבים לחפש מטפלים פסיכולוגיים לבני הנוער שהם מגדלים בבית.
אז מתי צריך טיפול פסיכולוגי?
ובכן, זה מאוד תלוי במצב הרגשי של הנער או הנערה. הסימנים הם אלה שיכולים להעיד האם הם עוברים את התהליך בצורה נורמטיבית או האם יש כל מיני סימנים שמעידים על היווצרות של חרדות, היווצרות של דיכאון, מצב בעייתי בבית שמייצר סיבוך מורכב של התמודדות כמו תקופת גירושים למשל. כשהסימנים מראים שיש בעיה או המצב הופך מורכב, כדאי לפנות לטיפול. אלו יכולים להיות סימנים פיזיים כמו בעיות שינה, חוסר תיאבון, ביצוע פעילות גופנית מוגברת באופן קיצוני או סימנים רגשיים כמו הסתגרות בחדר, חוסר שיתוף, בכי לאורך זמן, תופעה של מתבגרים מעשנים, סערת רגשות ועוד. טיפול פסיכולוגי יכול מאוד לעזור בשלבים האלה משום שהמטפל הוא בעצם אדם ניטרלי ולכן הרבה פעמים זה בדיוק מה שבני נוער צריכים בתקופה לא פשוטה זו. מישהו שיכיל אותם ויכוון אותם.